Kindertehuis St. George's home
Blijf op de hoogte en volg Geri
28 Oktober 2007 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Maar voor ons is het feest is over. Er moet weer gewerkt en gespaard worden voor een nieuwe reis.
Over ons bezoek aan het kindertehuis St. George's home wil ik tot slot nog wel iets kwijt. Ieder moet er maar mee doen wat zijn/haar hart hem/haar ingeeft.
St. George's Home For Girls bestaat al vanaf 1862!
Hier wonen 40 meisjes in de leeftijd van 3 tot ca. 20 jaar. Niet alleen weesmeisjes vinden hier een liefdevol onderkomen maar ook meisjes die mishandeld, afgestaan en verwaarloosd zijn, evenals kinderen uit "mislukte" adoptiegezinnen en kinderen met gedragsproblemen. En mix dus, waaraan de vier maatschappelijk werksters (groeps"moeders" van tien meisjes) en enkele maatschappelijk werksters die gezinnen bezoeken en de vier "moeders" met raad en daad terzijde staan, hun handen vol hebben. Ook werken er regelmatig stagaires als vrijwillig(st)er uit het buitenland. Op het moment dat wij er waren werkten er twee Deense, een Duits en een Nederlands meisje. Wat mij vooral opviel was de gezellige sfeer, de kleine 1-persoonskamertjes (zoals bijv. in een trein) met een gordijntje als afscheiding en de warme kennismaking met de directeur (wiens kinderen ook tussen de tehuiskinderen aanwezig waren).
Hun hulpprogramma ziet er goed uit. Opzet is o.a. indien mogelijk, met begeleiding de meisjes weer in hun eigen familie te plaatsen. Het voert te ver om via deze log alles over dit tehuis te vertellen. Behalve de "gewone" noden, zou dit tehuis graag een huis(je) erbij willen voor de meiden boven de 20 jaar, die nog niet toe zijn aan zelfstandigheid. Nu komen er nogal wat o.a. door de armoede, linea recta in de prostitutie terecht.
Ik ga dit tehuis sponsoren en wie mee wil doen (of eerst nog meer info wil) is van harte welkom. Omdat ik inmiddels begrepen heb dat iedere prive-overmaking extra kosten met zich mee brengt (gem. 15 euro) geef ik mijn gironummer door. Ieder die iets over wil maken voor dit tehuis kan dit doen op giro 2155215 t.n.v. Geri de Lange-Mes, onder vermelding van St George's Home for Girls. Met de hand op het hart beloof ik dat het terecht komt waar het hoort. Wie meer info wil, kan mij een mail sturen op mijn gewone mailadres: b.g.delange@planet.nl Bedelen is niet leuk, maar ik zie geen andere methode om dit tehuis te helpen, dus toch maar gedaan!
Dit is de laatste ZA-info. Bij mij gaat het al weer prikkelen dus in januari/februari ex-changen we misschien wel weer. Dan meld ik me weer. Voor nu: Groeten van Geri de Lange-Mes
28 Oktober 2007 - 10:16
Piet Elvers:
Bedankt ook weer voor dit bericht. Je hebt helemaal gelijk dat je Zuid-Afrika alleen maar goed kan bezoeken als je er voldoende tijd voor uittrekt: wij hebben, na drie toch steeds redelijk lange bezoeken ook nog maar steeds een onvolkomen idee van wat dat land nu eigenlijk is en zouden er eigenlijk nog weer rap naar toe moeten. Je suggesties voor wat betreft St. George's home for for girls zal ik met Wil bespreken en daar je snel meer van. Voor nu groetjes van ons ook aan jou Bas natuurlijk en zoals eerder gezegd: hopenlijk tot spoedig ziens!!!